İnsülin İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

İnsülin İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İnsülin İlaçları

İnsülin, insan vücudunda midenin arka tarafında bulunan pankreas tarafından üretilen bir tür hormondur. Bu hormon, pankreas bezlerindeki beta hücreleri tarafından salgılanır. Pankreasın insülin salgılaması, kan şekeri seviyelerine göre ayarlanır. Kan şekeri oranının artması ile pankreas insülin salgısını hızlandırarak, ilk faz insülini meydana getirir. İlk faz insülini genellikle beş dakika içerisinde gerçekleşir. Ardından, ikinci faz olarak adlandırılan ve sürekli olan salgılar başlar. Pankreasın insülin sağlamasının nedeni, yemek yendiği an kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktır. Vücudun enerjisini ayarlamak adına, kan şekerinin beyin, kas, yağ dokuları ve karaciğer gibi organlara dağılması gerekmektedir. Eğer insülin oranı dengelenmezse, vücutta üretilen fazla kan şekerleri yağ depolayıcı hormonlara dönüşür. Bu sebepten ötürü de insülinin yükselmesi bireylerde aşırı yağlanmaya ve kilo almaya neden olur.

İnsülin İlaçlarının Kullanımı ve Tedavi Yöntemleri

Pankreasın salgıladığı insülin hormonunun düzenli çalışmasının bozulmasıyla birlikte birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedavilerden biri de insülin ilaçlarıdır. İnsülin ilaçları tedavisinin uygulanması için öncelikle insülin dirençlerinde yaşanan sorunların neden ortaya çıktığı belirlenmelidir. Bu durumu anlamak için HOMA-IR testi yapılmalıdır. HOMA-IR testi yapıldıktan sonra genetik bir durumun anlaşılması halinde uygulanacak fazla tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Ancak insülinin yanlış ve dengesiz beslenme ya da hareketsiz bir yaşamdan ötürü olduğu durumlarda, gerekli tanılar konularak uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir.

Bütün bu kontroller yapıldıktan sonra insülin direncinin kesinleşmesi ile tedavi süreci başlamaktadır. İnsülin direnci tedavisi genellikle insülin ilaçları ile yapılır. Ancak bu ilaçların dozunun bireye uygun olup olmaması oldukça önemlidir. Düzenli olarak yapılan laboratuvar testlerinin sonuçları doğrultusunda, bireye uygun en iyi doz ayarı yapılacaktır.

Kullanılan İnsülin İlaçları


    • Glitazon: İlacın etkisi %2 civarındadır ve HbA1C düşürücü etkisi bulunmaktadır. Glitazon ilacının bazı yan etkileri mevcuttur. Kilo alımına sebebiyet verebilir. Ayrıca postmenopozal dönemde olan kadınlarda ve erkeklerde sıvı birikmesine neden olarak osteoporotik kırık riskini taşır. Bunun yanı sıra, kalp ve damar hastalıkları, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkların görüldüğü bireylerde kullanımı riskli ve sakıncalıdır. Öğünlerden bağımsız olarak günde bir kez kullanılır.
    • Metformin: İnsülin direnci görülen hastaların en sık kullandığı ilaçlardan biridir. Metformin, genellikle insülin direncini dengelemek adına kullanılır. Diyabet hastalarının yaşamlarında karşılaştıkları değişiklikler nedeniyle bu ilacı kullanmaları gerekmektedir. Zayıflamaya yardımcı olan ve kilo alımını engelleyen bir ilaç olup, kan şekerinin seviyesinin düşmesine yardımcı olur. En yaygın görülen yan etkileri gaz ve şişkinliktir.

    Ek Bilgiler ve Tavsiyeler

    İnsülin ilaçları kullanımı sırasında, doktor tavsiyelerine sıkı sıkıya uyulması büyük önem taşır. Ayrıca, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, insülin direncinin kontrol altına alınmasında önemli rol oynar. Stres yönetimi ve yeterli uyku da hormon dengesini korumaya yardımcı olabilir.

    Sonuç olarak, insülin ilaçları, diyabet ve insülin direnci tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli doktor kontrolleri ile en iyi sonuçlar elde edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İnsülin Orucu Bozar mı?

İnsülin Orucu Bozar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnsülin Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İnsülin Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İnsülin İğnesi Nasıl Yapılır?

İnsülin İğnesi Nasıl Yapılır?

İnsülinin Zararları Nelerdir?

İnsülinin Zararları Nelerdir?

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

İnsülin Direnci Nasıl Ölçülür?

İnsülin Direnci Nasıl Ölçülür?

Güncel

Nph İnsülinin Kullanılması

Nph İnsülinin Kullanılması

Güncel

Diyabette İnsülin Tedavisi

Diyabette İnsülin Tedavisi